Przygotowanie
Pietruszkę, seler i gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Por posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć por. Dodać pietruszkę, seler, gruszkę i wymieszać dalej podsmażać. Dodać przyprawy i wlać bulion. Gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Zupę zmiksować na gładko i dodać jogurt. Zupę krem podaję z Bajglami z Ziołami Prowansalskimi z Wypiekarni Lajkonika i karmelizowaną w miodzie gruszką.jednolitej masy. Podajemy z kwaśną śmietaną i Paluchami z Cebulką z Wypiekarni Lajkonika.
KARMELIZOWANA GRUSZKA
Gruszki obrać, przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne. Roztopić na patelni miód, dodać gruszki i podgrzewać na średnim ogniu do momentu, gdy sos zacznie gęstnieć, a owoce staną się miękkie.
Składniki
- Opakowanie Bajgli z Ziołami Prowansalskimi z Wypiekarni Lajkonika
- 3 spore korzenie pietruszki
- 1/4 selera
- Biała część pora
- 2 gruszki
- 1 litr bulionu
- 1 karmelizowana w miodzie gruszka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- Szczypta pieprzu
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki jogurtu naturalnego