updraftplus
domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init
action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/lajkonik/domains/lajkonik.mda.pl/public_html/site/wp-includes/functions.php on line 6114Ponad 100 lat temu - w 1910 wszystko się zaczęło! Nieopodal Krakowa w małej miejscowości Skawina Henryk Franck założył fabrykę Surogatów Kawowych - “Henryk Franck i Synowie”. Fabryka rozwijała się szybko, a w latach 30. zatrudniała już aż 658 pracowników.
W powojennych latach 40stych fabryka przyjęła nazwę “Fabryka Środków Kawowych". W latach 50tych poza kawą produkowano w niej także makarony, koncentraty zupowe, dania gotowe, przyprawy, konserwy i wiele innej żywności… Od 1961 roku fabryka znalazła się w stanie bardzo silnego wzrostu.
W 1970 roku zaprzestano produkcji koncentratów spożywczych i skupiono się na tym, co lubimy najbardziej - na słonych paluszkach. Polacy pokochali od razu chrupiące przysmaki ze Skawiny.
W latach osiemdziesiątych zaczęliśmy dzielić się paluszkami z całym światem! Produkty ze Skawiny wędrowały do Kanady, Anglii, Kuwejtu, Australii, Malezji, USA, Nowej Zelandii, Belgii, Arabii Saudyjskiej i ZSRR. Można było nas spotkać nawet na Kubie, Islandii i w Królestwie Bahrajnu!
W 1993 roku nastąpiło ważne wydarzenie. “Zakłady Koncerny Spożywcze Skawina” zostały sprywatyzowane dołączając do Lorenz. Produkcja wzrosła, rozbudowano i unowocześniono fabrykę, a przekąski Lajkonik trafiły na stoły w całej Polsce, jak w tradycyjnej krakowskiej piosence “Lajkoniku Laj Laj przez cały kraj…”
W 2007 roku rozpoczęliśmy produkcję Talarków - pysznych, cieniutkich i wyjątkowo chrupiących krążków, które od samego początku wypiekane są na złocisty kolor.
Zakład w Skawinie ma 100 lat! Obchody 100-lecia uświetniło wiele wydarzeń – na półkach sklepowych pojawiły się opakowania Lajkonika ozdobione logo przypominającym o tej szczególnej rocznicy. Dzieci ze 100 wybranych szkół podstawowych uczestniczyły w konkursie na zaprojektowanie jubileuszowych szat dla Lajkonika, a zwycięska szkoła otrzymała atrakcyjne nagrody. Lajkonik ubrany w nowy strój wziął udział w obchodach Dnia Lajkonika w Krakowie.
To rok, w którym zaczęliśmy produkować Rewersy. Już wtedy konsumenci dostrzegli, że produkt nadaje się do chrupania na wiele sposobów.
W 2018 w zakładzie została otwarta linia testowa, która umożliwia podejmowanie wielu prób produkcji zanim zaoferujemy nowy produkt konsumentom.
To właśnie w 2019 roku uruchomiliśmy specjalną, nowoczesną linię produkcyjną, która pozwoliła na wypiekanie nowych innowacyjnych produktów Wypiekarni - Paluchów Oryginalnych, Paluchów z Cebulką i Bajgli z Ziołami prowansalskimi.
Rok 2020 dowiódł, że Lajkonikowi udaje się udoskonalić to, co już jest doskonałe. Krakersy Super, ulubione przez konsumentów zyskały wersję mini: Mini Krakersy.
W roku 2021 wprowadziliśmy zieloną energię do naszego zakładu. Poza tym zdecydowaliśmy się na zmianę opakowań w trosce o środowisko.