Przygotowanie
Kostkę masła umieść w sporym rondelku. Ustaw minimalną moc palnika. Gdy masło się upłynni, dodaj do niego pół szklanki cukru, pół szklanki mleka oraz cztery łyżki kakao. Całość mieszaj dokładnie, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Płyn może się zagotować, jednak nie ma takiej potrzeby. W razie potrzeby rozcieraj niewymieszane kakao o brzegi rondla.
Odmierz 3 szklanki mleka w proszku – 400 gramów. Użyj mleka w proszku pełnotłustego – 27%. Łyżka po łyżce dodawaj mleko w proszku do czekoladowego płynu w rondelku. Cały czas mieszaj i rozcieraj masę. Możesz do tego użyć zaokrąglonej trzepaczki. Pod koniec dodawania mleka w proszku masa będzie już bardzo gęsta i będzie ją można mieszać wyłącznie łyżką.
Masę wymieszaj i przełóż do wybranego naczynia lub zawiń w folię. Masę czekoladową można umieścić w formie do ciasta lub innym naczyniu wyłożonym folią. Jest bardzo plastyczna. Stygnący blok czekoladowy udekoruj bakaliami i krakersami Junior Safari. Odłóż do schłodzenia do lodówki na minimum sześć godzin. Najlepiej jest blok czekoladowy chłodzić przez całą noc.
Składniki
- 1 kostka masła – 200 g
- 3 szklanki mleka w proszku – 400 g
- 4 łyżki kakao lub czekolady w proszku
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- Dodatki:
- Opakowanie Junior Safari
- 100 g bakalii
- Kilka łyżek kolorowej posypki dekoracyjnej