Przygotowanie
Do słoików składniki sałatki wkładaj warstwami: pokrojony w kostkę ogórek, kukurydza, pokrojone pomidorki, jedna łyżka orzeszków piniowych, ser feta pokrojony w kostkę, kilka lub kilkanaście Precelków Lajkonik. Całość dopełnij roszponką.
Ząbek czosnku wyciśnij w prasce. Szczypiorek posiekaj. Wszystkie składniki sosu wymieszaj. Przypraw pieprzem i solą do smaku.
Sałatkę połącz z sosem bezpośrednio przed podaniem: wlej sos do słoika, zakręć słoik i wstrząśnij.
Składniki
- SAŁATKA:
- 1 zielony ogórek
- 1/2 puszki kukurydzy (odsączonej)
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 opakowania serka feta
- 50 g orzeszków piniowych (można zastąpić pestkami dyni)
- 200 g roszponki (można zastąpić inną rozdrobnioną sałatą)
- SOS:
- Jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- Pieprz i sól