Przygotowanie
Krakersy zmiksuj na drobno, dodaj roztopione masło i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Ciastem wylep delikatnie natłuszczoną formę i włóż do lodówki na 30 minut.
Na dno schłodzonej formy z ciasta wyłóż dżem morelowy, po czym ponownie włóż do lodówki.
Banany obierz, pokrój i rozgnieć widelcem. Masa nie musi być jednolita. Wyłóż rozgniecione banany na dżem i ponownie schowaj tartę do lodówki.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj mascarpone, dokładnie i delikatnie wymieszaj. Krem z mascarpone ułóż na owocach i całość ponownie schowaj do lodówki na około 3 godziny. Przed podaniem udekoruj wiórkami startej czekolady.
Składniki
- Ok. 250 g Krakersów Super Lajkonik
- 120 g masła
- 1 słoik gęstego morelowego dżemu lub konfitury
- 2 duże banany
- 300 g serka mascarpone
- 125 ml śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- Tarta mleczna czekolada do dekoracji